fbpx

מסיק זיתים

כבכל שנה לקראת חג הסוכות מתחילה עונת מסיק הזיתים. בעונה זו, חקלאים רבים מצטיידים בכלי שונים למטרה זו, הן עבור שיווק זיתים לכבישה ומאכל והן עבור שיווק זיתים למטרת הפקת שמן זית.
מסיק זיתים תלוי בכמה גורמים, כגון: זני העצים, מטרת המסיק, כלי העבודה המשמשים למטרה זו, כוח האדם המוכשר לצורך כך, שטח המטע, גובה העצים, מתווה השטח בו העצים נטועים ועוד.

זה הזמן להיערך לעונת מסיק הזיתים, צרו קשר בדף הצור קשר באתר או בטלפון: 04-6332667

 

שיטות לביצוע מסיק זיתים

ישנן מספר שיטות לביצוע מסיק זיתים. כל שיטה טומנת בחובה יתרונות וחסרונות וכל שיטה מתאימה לתנאים שונים.

מסיק זיתים בשיטה הידנית המסורתית

הדרך העתיקה והמסורתית היא שיטת המסיק הידנית. מסיק זיתים בשיטה זו מיועד יותר עבור זיתים המיועדים לאכילה משום שבשיטה זו הפרי פחות ניזוק מאשר בשיטות מסיק זיתים אחרות. השיטה הידנית יכולה להתבצע בשני אופנים:

1. שיטת הגרגור – קטיף יחיד של הזיתים, אל תוך שק או מיכל צמוד לגוף כמו כל קטיף אחר.
2. שיטת הנקיפה – פריסת יריעת בד או ניילון (אם כי לא הכרחי) על הארץ והפלת הזיתים לאדמה ע”י נקישה על הענפים בין אם באמצעות מוט, מגרפה, או כלי גינון המתאמים לכך מבלי להזיק לעץ עצמו כמובן.

היתרונות בשיטת מסיק ידנית זאת הן:

–  במקרים בהם מטע עצי הזית צפוף ואין מתווה השטח מפשר כניסה של מיכון או כלי רכב הרי שהשיטה הידנית היא היחידה.
–  פגיעה מופחתת בפרי עצמו במהלך המסיק הידני.
–  מתאים לפעילות עם ילדים.

החסרונות:

–  מסיק זיתים איטי מאוד ומצריך הרבה כוח אדם.
–  איסוף מוטעה של זיתים שנשרו מהעץ ולא בהכרח נמסקו. זיתים אלה בשלים מדי ופחות איכותיים לתוצרת הסופית.
–  חובה לשמור על צמרות עצים בגובה של עד ארבעה מטרים על מנת להשיג את המיטב מהמסיק.

מסיק זיתים בשיטה המכנית

מסיק זיתים בשיטה מכנית מקצרת את זמן המסיק ומעניקה תפוקה מקסימלית בזמן קצר. שיטה זאת ונעשית בשני אופנים עיקריים:

1. שיטת הניעור – שיטת מסיק זיתים מכני שבה מנערים את כל ענפי עץ הזית באמצעות מנערת זיתים בין אם כיחידה עצמאית ובין      אם ע”י חיבור לטרקטור. הזיתים נופלים ישירות למתקן איסוף או יריעת בד / ניילון שהוכנה בעוד מועד לצורך זה.
2. שיטת השאיבה – בדומה לבציר ענבים, נשאבים הזיתים מן הענפים ע”י מכונה אוטומטית הנוסעת לאורך מטע עצי הזית.

יתרונות השיטה הממוכנת למסיק זיתים:

–  קצר מועד ומהיר יחסית, חוסך זמן וכוח אדם.
–  כל הזיתים נמסקים בבת אחת ואין צורך כמעט לחזור על הפעולה במהלך העונה.
–  כל הזיתים הנמסקים בשיטה הממוכנת בשלים פחות או יותר באותה המידה, כך שניתן להפיק מהם תוצרת טעימה ואיכותית.

חסרונותיו של מסיק זיתים בשיטה המכנית:

–  עלויות יקרות – ככל שהמיכון כבד יותר, כך הוא יקר יותר. על כן, לעיתים מנערת זיתים עדיפה על מכונת שאיבה.
–  תלות במכונה ובמפעיל מוסמך.
–  שימוש לא זהיר ולא מבוקר במכונות למסיק זיתים עלול לפגוע בעץ ובפרי הזית ולפגום בתוצרת הסופית.
–  מטע הזיתים צריך להיות מתוכנן באופן המאפשר הכנסת מכונות כלשהן אל בין שורות העצים לצורך ביצוע המסיק באופן יעיל.
–  היות ועצי זית נוטים להבשיל כל שנתיים, לא כל עצי המטע יבשילו בו זמנית לפני המסיק ולכן יש לדשן ולהשקות במידה רבה לאורך השנה ומיוחד בתקופה שלפני עונת מסיק הזיתים על מנת לזרז את תהליכי הבשלת הפרי וביצוע מסיק זיתים מיטבי בבוא העת.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן